torsdag 24 september 2015

Var är Audrey? av Sophie Kinsella

Audrey är fjorton år och har inte gått i skolan på månader. Något hände i skolan. Något hemskt som vi inte får veta. Djup depression och inlagd i sexveckor för att får vård hela tiden. Nu träffa psykolog två gånger i veckan. Men inte lämna trygga hemmet eller prata med någon utanför familjen. Solglasögonen går inte att ta av, bakom de tryggheten.

Audreys sjukdom har påverkat hela familjen. Den enda hon kan ha ögonkontakt med är lillebror, i hans ögon syns ingen oro. Mamma har slutat jobba och läser Daily mail varje dag - i den läser hon en lista och förstår att Audreys storebror Frank är datorspelsberoende. Katastrof, en dator slängs ut genom ett fönster.

En familj som inte mår något vidare. Psykologen dr Sarah ber Audrey börja filma vad som händer hemma. Kanske att hon kan ha ögonkontakt via kameran? Plötsligt börjar Franks kompis Linus dyka upp allt som oftast hemma hos familjen. Panik, panik, panik - en främling. Men sakta blir Linus Audreys vän, först genom att börja skriva lappar för att det är lättare att kommunicera med skrift än med tal. Varför inte sms tänker man då, men Audrey kan inte vara nära en telefon för stunden.

Vänskap blir till kärlek och Audrey börjar långsamt må bättre. Snart kanske hon kan prata med fler främlingar. Men att släppa solglasögonen ... är det möjligt?

Det enda jag läst av Sophie Kinsella innan är Tjugotalsflickan som var väldigt bra "semester i värmen läsning". Vad är Audrey blev jag främst nyfiken på pga. det snygga bokomslaget. Jag tycker om berättelsen om Audrey, eller tja jag tycker om Audrey. Att få läsa om någon som mår så väldigt dåligt att hon inte ens kan gå upp ur sängen, sedan inte utanför huset. Gömma sig bakom solglasögon. Att få vara med hos psykologen. Bra mer sådant i ungdomsböcker. Men, för det finns ett men tycker det är synd att det är Linus - kärleken som får henne upp ur det mörka. Kunde hon inte klarat det själv med hjälp av sig själv och familjen. Kärleksberättelsen hade gärna kunnat vara med i alla fall. Men det är farligt tanken att lösningen finns hos någon annan. Sällan det är så enkelt inte enligt min erfarenhet i alla fall.

Detta inlägg är en del av B/Wahlströms bloggstafett om boken. Igår kunde du läsa var Sofies bokblogg tyckte om boken. Imorgon går stafetten imål hos By Jill. Hela listan över stafetten kan du se här.

/Prickiga Paula


Var är Audrey?
Författare: Sophie Kinsella
Förlag: B Wahlströms (2015)
ISBN: 9789132166303
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar