lördag 2 december 2023

Tribe F the right to be forgotten av Johanna Olsson

Året är 2043 alla och allt är uppkopplat hela tiden. Du låser upp dörren med chippet i din hand. AI finns i mänsklig form och är nästan som en vanlig människa för det är så den är programmerad att vara. 

Estrid och hennes lillasyster Liv bor sedan deras föräldrars död tillsammans med sin moster Zoe och hennes kille Pål. Zoe har en stor plattform och henens följaskara ökade när hon fick vårdande om Estrid och Liv. 

Men Estrid har fått nog. Hon har tröttnat på att synas och göra innehåll. Hon har börjat skära sig och vet inte riktigt vad hon ska ta sig till. Hon blir utpressad av en nätpedofil. Han har saker på henne som gör att hon inte kan berätta och be om hjälp.

Estrids bästavän Jack ser att något är fel men det är omöjligt att få Estrid att prata. När Jack berättar att han har fått kontakt med en Tribe i Stockholm och att han planerar att ansluta då är Estrid snabba att haka på. 

I Triben finns ungdomar och unga vuxna som valt att leva bortanför chipet och delandet. Hur gör man för att lämna allt? Och det där att Estrids moster är väldigt känd hur kommer det påverkas av försvinnande?

Oväntat och riktigt bra. Jag drogs in i berättelsen på ett sätt jag inte hade väntat mig. Spännande tankegångar om hur livet skulle kunna vara tjugo år framåt i tiden. 

/PaulaTribe F the right to be forgotten 
Illustratör: Johanna Olsson 
Förlag: Berghs förlag (2023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar