torsdag 15 september 2022

Yani av Nora Khalil

I Yani får vi följa vännerna Rayan, Amir, Caspian i Botkyrka. Berättelsen pendlar mellan Rayns jag och ett vi som består av klass nio som vännerna går i. 

När Amir berättar om sitt utvisningsbeslut går klassen samman. Sebbe på fritidsgården hjälper till att få fram en namnunderskriftslista. De försöker peppa och hålla humöret uppe men oron finns där. 

Verkligheten och vardagen är vännernas i Botkyrka, sammanhållningen och tjafset i skolan. Mellan klasskompisarna och med lärarna. Att ställa upp för varandra. Finnas där. 

I klassen finns Wahida som har svar på allt alltid. Hon och Rayan har känt varandra sedan de var små det verkar finnas ett särskilt band de emellan men det är inget man pratar om eller knappt ens tänker på. 

Yani är en varm berättelse med humor om mellanförskap, vänskap, saknad och sorg. Om livet i det stora och det lilla. Om det som finns bakom löpsedlarna om skjutningar, klasskamrater och systrar. De som blir kvar när någon inte får stanna i landet. Hur gör man för att fortsätta leva sitt liv.

Yani är Nora Khalils debut och vilken debut sedan. Ett otroligt språk, levande karaktärer och en berättelse jag inte tidigare läst. Full pott! Hoppas på fler böcker av Nora Khalil!

/Paula



Yani
Författare: Nora Khalil
Förlag: Natur & Kultur (2022)
ISBN: 9789127176607

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar