söndag 27 mars 2022

Järnhanden av David Renklint

Emblas störa dröm är att bli pirat, men i hennes värld blir tjejer inte pirater. Hennes käraste ägodel är henens träsvärd. Svärdet som mamma börjat sucka över Embla håller på att bli för stor för det. Embla och mamma bor på Almön. Mamma har ett eget företag där hon gör träben till pirater. Pirater som blivit av med ett ben i mötet med blodhajar eller havsmonter. 

Efter en kväll när Embla blev vittne till en strid mellan två piratskepp hittar hon en kista och tänker att kanske kanske innehåller den en riktig piratskatt? När hon öppnar kistan så finns där en rostig dolk. En dolk hon får veta går under namnet Grimdolken och att det vilar en förbannelse över dolken och dess bärare. Dess bärare som Embla nu är. Många är de pirater som vill åt dolkens makt.

När den fruktade och hänsynslöse kapten Järnhand kommer till Almön för att leta upp Embla då anar jag fara. Men istället för strid så ber Järnhand Embla om hjälp och att segla med skeppet Olycksfågeln på jakt efter dimman ... 

Järnhand är ett spännande och småmysigt äventyr som överraskar mig på flera ställen i berättelsen. Hur tänker jag inte berätta det får ni läsa själva. Boken passar perfekt för högläsning från kanske en åtta år och som egen läsning kanske från tio. 

/Paula som längtar efter del två 


Järnhanden 
Författare: David Renklint 
Förlag: B. Wahlström (2022)
ISBN: 9789132214578

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar