fredag 30 december 2016

Markus mittemellan av Katarina Kieri & ill. Helena Lunding Hultqvist

Fredagen innan sportlovet önskar fröken sina elever röda kinder under lovet. Markus går långsamt hemåt i sällskap med Vero lite före de studsar Abbe och Simon. Ingen ska göra något särskilt under lovet och Vero tycker hon och Markus kan lov tillsammans. Det tycker Markus också men vet inte hur han ska säga det och det gör lite ont att Abbe är med Simon hela tiden.

Hemma är persiennerna till föräldrarnas sovrum nedrullade igen. Mamma ligger och sover, hela tiden. Mamma är dålig igen sådär som hon blir ibland. Markus vet inte riktigt varför. Men denna gången måste pappa köra henne till sjukhuset där mamma blir kvar.

Suck ont i magen, sportlov en arg pappa och en mamma på sjukhus. Men mitt i allt det dåliga finns Vero och lyser upp. Snälla grannen Anja som hjälper och tycker pappa måste berätta för Markus varför mamma är på sjukhuset. Ibland är det inte alltid så lätt att prata om saker, tar ibland en liten stund att hitta orden både för pappa och för Markus. Men tid och hjälp från Anja och en sjuksköterska hjälper. Och röda kinder får både Markus och Vero.

Markus mittemellan är den tredje och fristående delen om Markus, Vero och Abbe. Tidigare delar har jag skrivit om här Vero hit & dit och En annan Abbe. Så fantastiskt fina böcker om vardagen, sådant som är svårt, vänner och familj hur gör man. På biblioteksspråk är böckerna klassade som Hcg alltså ungefär för 10-12åringar. Funkar som högläsning även för mindre barn. Finns massor att prata om i dessa böcker. Plus att de har färgillustrationer som är helt magiska. Väldigt få mellanåldersböcker som har just färgillustrationer.

/Paula som tycker böckerna om Markus, Vero och Abbe borde lånas och läsas mycket mycket mer


Markus mittemellan
Författare: Katarina Kieri & ill. Helena Lunding Hultqvist
Förlag: Lilla Piratförlaget (2016)
ISBN: 9789187707445
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar