måndag 30 juli 2018

Den instängdas blick av Fred Vargas

När kommissarie Adamsberg gömmer sig på Island för en lugn och osocial semester blir han hemkallad. Ett mord som hans kollegor på mordroteln inte kan lösa utan honom. Det tar inte Adamsberg lång tid att lösa gåtan. Som alltid fungerar Adamsbergs tankar inte som någon annans.

På en av sina kollegors datorer får han syn på spindeln reclusa, den instängda. Utan att veta varför är det något han vill veta mer om. Tre äldre män har blivit bitna och dött. Kan det verkligen vara så att spindelns gift muterat och blivit dödligt. Eller ligger det ett brott bakom? Finns det en mördare?

Att få de övriga på mordroteln att tro på honom är inte det lättaste. Att det finns koppling till en tragisk händelse i Adamsbergs barndom hade han inte väntat sig. En fasansfull sanning börja sakta ta form genom undersökningar och pusselläggning. Spindelforskare, barnhemshistoria, spindlar och inlåsta kvinnor.

En av mina bästa semestertraditioner är att läsa en Fred Vargas deckare i pyjamas i hängmattan hemma hos mamma och pappa i huset i skogen. Det blir bara bättre och bättre för varje sommar. Jag gillar verkligen Adamsberg och hans kluriga tankegångar. Tänk om det kanske skulle kunna bli film eller teveserie av dessa deckare. Det hade varit riktigt drömmigt det!

/Paula


Den instängdas blick
Författare: Fred Vargas
Förlag: Sekwa (2018)
ISBN: 9789188697127
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar