måndag 23 juli 2018

Två av oss av Oscar Danielsson

Jonas har precis börjat sjuan när han får en ny klasskompis. Joni. Hon som inte ser ut som något annat han eller någon av klasskompisarna sett förut. Direkt känner han att de hör ihop. Han anar att det kommer bli problem. Nathalie som bestämmer i klassen kommer inte tycka om Joni.

Men Joni inte bara ser annorlunda ut hon är annorlunda. När Staffan tar en av tjejerna i klassen på brösten slår hon till honom. Detta redan sin första dag i skolan.

Nathalie hatar och Joni tar inte åt sig. En vänskap växer fram mellan Jonas och Joni. De är olika både vad det gäller musiksmak och familj. Året är 1982 och Joni är besatt av The Cure och Jonas gillar allt annat som är populärt då.

Två av oss är en fin berättelse om vänskap och att höra ihop. Om att våga lite på varandra. Att inte ta någon skit. Men vad går gränserna för vad en egentligen får göra mot någon som är elak? Detta att boken är satt 1982 det förstår jag inte. Hade lika gärna kunnat utspela sig nu men tja musikreferenserna hade fått bli andra då. Undra om författaren kanske har en önskan att dela med sig av sin favoritmusik till ung läsare?

/Paula


Två av oss
Författare: Oscar Danielson
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706277
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar