lördag 28 juli 2018

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

Att det är fullt med prassellöv i juli det kan ju verkligen inte hända särskilt ofta. Prassellöv och hängmatta är för mig en helt ny kombination. Men två av de saker jag tycker bäst om. En bokhandlares dagbok är precis som titeln säger en bokhandlares dagbok mellan onsdag 5 februari 2014 och onsdag 4 februari 2015.

Shaun har ett antikvariat i den skotska småstaden Wigtown, bokhandeln heter just The Bookshop. Det är stort, sagolikt och fullt av alla möjliga böcker. Vi får följa vardagen i bokhandeln, med anställda, kunder som köper böcker, kunder som inte köper böcker. Det är fullt med konstiga frågor (inte helt olikt de på ett bibliotek).

Vi får också följa med Shaun när han köper böcker från olika dödsbon och av kunder som kommer in i butiken och vill sälja sina böcker. Aldrig att de blir nöjda med priset. Vi lär känna stammisar, familjemedlemmar och anställda. Det handlar om Amazon och hur det inte går att konkurrera. Hatet mot läsplattan är stor. Det är med sorg jag såg att boken finns som e-bok, något som går emot boken i sig.

Det är härlig, nördig, underhållande läsning. Hög igenkänningsfaktor för mig som jobbar på bibliotek. Säkert bra att att läsa för dig som inte jobbar på bibliotek eller i bokhandel också. Gissar på att oavsett vilket serviceyrke du har kan du känna igen dig i boken. Guldstjärna till bokomslaget att drömma sig bort i.

Sugen att åka till Skottland och hälsa på The Bookshop oj vad det väcks av att läsa boken. Särskilt under bokfestivalveckan i september. Någon gång kanske!

/Paula


En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127154582
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar