söndag 15 juli 2018

Barnradions romanpris 2018 - nominerade böcker

Äntligen har vi fått veta vilka böcker som är nominerade till årets Barnens romanpris. Böckerna som en barnjury läser under sitt sommarlov och sedan pratar om i radio. Jag tycker så mycket om att höra barnen prata om sin läsupplevelser.

Årets nominerade böcker är:

Risulven, Risulven av Nina Ivarsson
En bok som handlar om Pär, vars bästa vän inte lägre vill vara med honom. Han säger att vissa inte tycker han ska vara med Pär och så blir det. Hemma finns mamma som är missbrukare som Pär behöver ta hand om och laga mat till fast han bara är tolv år. När Risulven kommer får Pär en ny vän men hon säger att de i skolan ska leka en lek där de är osynliga för varandra. Oooo så mycket ont i magen denna ger. En påminnelse om att allt sällan är vad det ser ut att vara.

Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi
Valle är ensam och utan vänner i skolan är Onders på honom hela tiden. Onders heter egentligen Anders men det är inte svårt alls att förstå att Valle gett sin plågoande ett nytt namn. I pappas gamla padda som Valle fått ärva hittar han en vän, någon som lyssnar och förstå. Men kan det verkligen finnas en anledning till att Onders är så elak? Ensamheten, utanförskapet och om att våga berätta och att kanske förlåta.

Vi kommer hem snart igen av Jessica Bab Bonde & ill. Peter Bergting
Är en serieroman om Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich och Elisabet som delat sin historia med bokens författare. Sina upplevelser av att vara barn och ungdom under andra världskriget. Om liv i getto, koncentrationsläger och vad som hände med livet när freden kom. Smärtsamt och fruktansvärt.

Comedy queen av Jenny Jägerfeld
Sasha har bestämt sig för att bli allt mamma inte var. Alla säger att hon är lik mamma men hon tänker bevisa de motsatsen. Mamma bar alltid svarta kläder så Sasha kör på färgglatt. Mamma läste alltid böcker så det tänker Sasha sluta med. Mamma fick folk att gråta även nu när hon inte lever längre. Så Sasha hon tänker få alla att skratta istället. Hon tänker bli Comedy Queen. Sorgligt om en mammas självmord men också fint varmt och roligt.

Nominerad är också Linda Skugges bok Ella och Youtube-paniken men den kan jag inte skriva om då det är en bokklubbs bok från bokklubben Girl-it. En bok som inte går att få tag på om en inte är medlem i bokklubben - jag har verkligen försökt. Om det är någon som lyckats eller har boken. Tipsa mig gärna om hur jag ska göra för att hitta den så jag kan läsa.

Det är tunga och viktiga ämnen som berörs i årets nominerade böcker till Barnens romanpris. Jag ser fram emot barnens samtal om böckerna, skulle gissa att det sänds under Läslovet precis som 2017.

/Paula


Risulven Risulven
'Författare: Nina Ivarsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129703528 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Pojken i paddan och jag
Författare: Jonatan Järvi
Förlag: Hippo förlag (2017)
ISBN: 9789187033742 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Comedy Queen
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706406 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Vi kommer snart hem igen
Författare: Jessica Bab Bonde & ill. Peter Bergting
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127152052 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar