onsdag 1 augusti 2018

Baserad på en sann historia av Delphine de Vigan

Månaderna efter Delphine de Vigans bok Ingenting kan hindra natten så vill alla ha en del av henne. Det skrivs överallt om boken som handlar om hennes mamma. Hur mycket är sant och hur mycket är det inte? Delphine gör intervjuer, svarar på frågor och signerar böcker. Så blir det plötsligt för mycket.

På en fest efter en ovanligt intensiv signeringsdag träffar hon L. som är spökskrivare åt de största. Snabbt blir L och Delphine goda vänner, de börja höras av varje dag och kommer snart att dela varandras vardag. L vill veta allt om Delphines liv och skrivande medan hon är väldigt förtegen om sitt eget.

Det är en vänskap som beskrivs efter, efter vad som målas upp som något hemskt för mig som läsaren. Hela tiden vet jag att L inte kan vara vad hon utger sig för att vara. L som aldrig träffar Delphines särbo eller hennes barn. Vänskapen blir mer och mer intim. L förkastar alla idéer Delphine har för en ny bok något som gör att Delphine får skrivkramp, totalt och förlamande. Hon kan inte längre svara på sina egna mejl.

Mejlen som L erbjuder dig att svara på och får lösenord till hennes dator. Sakta börjar hon ta över mer och mer av Delphines liv. Men vad är det egentligen som händer? Vad är sanning och vad är fiktion både i romanen och i verkliga livet utanför? Baserad på en sann historia är i sina tankeloppar och blandning av sanning och fiktion. Det är en läsupplevelse som kommer finnas kvar i mina tankar länge. Bokens slut, ja slutet jag bara älskar det SLUT*

/Paula


Baserad på en sann historia 
Författare: Delphine de Vigan
Förlag: Sekwa (2018)
ISBN: 9789187648984
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar