tisdag 5 januari 2016

Liv och död av Stephenie Meyer

Tio år sedan Om jag kunde drömma kom ut, helt hemligt samma vecka som tioårsdagen får man veta att en ny bok ska komma. Första boken i Twilight serien fast i ny tappning - med omvända könsroller. Bella har blivit Beau och Edward Edythe. Alla tjejer har blivit killar och alla killar tjejer med ett undantag. Bellas mamma och pappa är fortfarande just mamma och pappa. Författaren förklarar det med att den tiden då boken är skriven och utspelar sig - ja då var det mycket ovanligt med att papporna fick vårdnaden om sina barn vid skilsmässa. Men men men ... det finns vampyrer?!

Hur är då denna bok, boken jag kände att jag måste läsa men den är nog lite nja och tja ... Precis så var det. Huvudet tänker mest på men hur var det i originalet. Men hur ... Det känns som författare inte riktigt tror på det själv när hon ändrat i sin berättelse. Som att en kille inte kan vara som Bella var/är.

Att slutet på berättelsen är ändrad gillar jag inte heller. Varför? För att slippa göra fler liknande till andra, tredje och fjärde bokens tioårsjubileum? Det jag gillade med orginal-böckerna var just att få drömma sig bort - få sluka böcker på samma sätt som en 11-åring. Men när det inte känns som författaren själv tror på sin berättelse då är det omöjligt.

Liv och död borde kunnat vara bättre än vad den är. Men som fenomen så älskar jag tanken.

/Paula


Om jag kunde drömma/Liv och död : Jubileumsutgåva Författare: Stephenie Meyer
Förlag: B Wahlströms (2015)
ISBN: 9789132168123
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar