lördag 2 januari 2016

Jag var här av Gayle Forman

När Codys bästa och enda vän Meg tar livet av sig. Vet inte Cody vad hon ska göra av sig själv. Hon slutar gå till skolan och funderar massa vad har hänt och varför visste hon inget?

Hon går på massor av minnesstunder. Tillbringar tid med Megs familj. Får en dag en fråga från Megs lillebror där han undrar vad som stod i hennes hejdå mejl? Han fick inget. När han får läsa. Hävdar han att det låter som att hon försöker skydda någon. Meg har i mejlet använt sig av samma utryck som när de fått skäll av föräldrarna och hon som storasyster tagit på sig hela skulden ...

Cody blir ombedd av Megs föräldrar att åka till Megs Universitet och hennes rum för att samla ihop hennes saker. Där finns de som träffade Meg sist, vet de något som Cody inte vet? I rummet finns också Megs dator. En dator med krypterade filer på.

Jag var här, är en viktig och sorglig bok om att växa upp, tappa någon som man varit så nära och att denna viktigaste personen av alla sedan tar sitt liv och allt vänds upp och ned. Men det är också som så många (alla?) ungdomsböcker en bok om att hitta sig själv och bli vuxen - i alla fall en ung vuxen. Det är inte på något sätt en bok som bara gör ont att läsa. Det är lika mycket en bok om att gå vidare och ja visst är det en bok om kärlek också.

/Paula


Jag var här
Författare: Gayle Forman
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176455562
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar