torsdag 11 september 2014

Vero hit & dit av Katarina Kieri

Ensamma Markus får en ny klasskompis Vero, en vinterdag står hon bara där. Han blir så nyfiken, ingen är som hon så rakryggad. Vero vet saker som ingen annan vet som hur man går till affären och hur mycket en mjölk kostar. Ingen har heller ett namn som henne. Han över försöker och så en dag på vägen hem från skolan säger han hennes namn högt. Hon stannar och de bestämmer att nästa gång ska de ses efter skolan.

Vero följer med Markus hem, men inte hem hem. För hemma hos Markus ligger mamma och sover. Mamma som slutat baka bullar och inte mår alls bra. Vero och Markus sitter utanför huset han bor i och äter mellanmål. När en flyttlastbil kommer med ett piano till nya grannen över Markus. Vero hon vet att flytthjälp är jätte dyrt det har hon och pappa aldrig råd med.

Vero vet allt om att flytta, mer än ett barn ska veta. Å nu verkar det vara dags igen. Men inte nu inte när Markus och Vero äntligen blivit vänner. Inte ska väl barn behöva flytta om de inte vill? Kan de själva göra något för att sätta stopp för det?

Älskar Markus nya sköna granntant, en sådan där vuxen man vill att alla barn ska ha i sin närhet. Vero hit & dit är en väldigt fin berättelse om vänskap och barns rätt till vänskap och en fast plats. Fina Markus som tänker och fundera mycket på hur andra runt omkring honom är. Hur Abbe som ibland är så stötrig egentligen är väldigt ensam och nog behöver en vän han också. Barn som vet och inte vet. Hur är det kan man vara vän med någon som bor i fel höghusområde? Klart man kan även om mamma och pappa rynkar på näsan åt det.

Guldstjärna och plus i kanten för de fina färgglada illustrationerna (barnen kommer bli så glada att de är i färg) av Helena Lunding Hultqvist.

Högläs Vero hit & dit för massa låg- och mellanstadiebarn och prata sedan om vänskap, rättigheter, skyldigheter och hur människor kan vara lika och olika på samma gång!

/Paula


Vero hit & dit
Författare: Katarina Kieri
Förlag: Lilla Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789187027666
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar