torsdag 19 december 2013

Författaren som gjorde mig till LÄSARE och boknörd


1998 kom boken du & du & du av Per Nilsson. Det året fick jag boken som sommarlovsbok av min mamma. Men det var inte bara en bok utan också en ny favoritförfattare, pappersvänner och pappersförälskelser.

I du & du & du bodde Nils, Zarah och Anon jag fick följa med sommaren de träffade varandra. Hur slumpen kan leda till de bästa möten. Hur kär blev jag inte i Nils. I Anarkai läste jag om Johans sommarlov hans första kärlek Gro. Men också han som kallade sig Anarkai och gjorde cirkuskonster. Som jag tyckte om Anarkai både karaktären och boken. Boken som gav det oväntade på slutet. Hjärtans fröjd var helt annorlunda, sorglig fin och utmanande. Baklängeslivet och Korpens sång!

Ett annat sätt att vara ung. Boken om Hannah med H som tapetserade sina väggar med dikter. Jag började tapetsera mina väggar mer Per Nilsson citat. I Ett annat sätt att vara ung fanns också Eldin, Milena och Andreas. Andreas som berättade för Hannah att han en sommar rest runt i Sverige och gjort cirkuskonster under namnet Anarkai (!!!).  

The return of hjärtans fröjd där Johan dyker upp som en kompis. Svenne i vilken läsaren får träffa Milena igen. Per Nilsson låter sina karaktärer vandra in och ut ur böckerna. Jag älskar det! Slukade så fort det kom en ny bok. Vilka nya pappersvänner skulle jag få? Vilka gamla skulle jag få träffa igen?

Alla fina strålade samman i Absolut Per Nilsson 2009. Läs läs läs!! Börja i vilken ände du vill och pussla samman fantastiska möten, vänner och förälskelser.


Detta är böcker jag läst om och om och om igen. Mina böcker är fulla av hundöron och markeringar understrykningar. Per Nilsson är enda författaren jag har flera olika utgåvor av hans böcker. Kanske är det till och med så att jag är så Per Nilsson nördig att jag skrev min magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap om Anarkai och Ett annat sätt att vara ung (kopplat till identitetsskapande och läsning av ungdomslitteratur).

Lucka 20 i Sofies bokbloggs bloggstaffet  hittar ni hos Böcker med Johanna och Julias nerdroom.


/Paula som funnit ett annat sätt att vara vuxen

1 kommentar:

  1. Tack för ditt inlägg! Det lät så härligt när du beskrev din kärlek, och det låter spännande att personerna vandrar ut och in genom böckerna.

    SvaraRadera