fredag 15 september 2017

Fem ungdomsböcker från Nypon 2017


Letar du eller någon i din närhet efter enkla böcker med fängslande och ofta spännande innehåll? Ett tips då är att gå till biblioteket och frågan efter en sluka lätt-hylla? Det är i alla fall vad vi kallar den i Växjö. Säkert kan den ha andra namn. På den hyllan finns böcker skrivna på lättläst, böcker som ska locka och väcka läshunger hos de som har det svårt att läsa eller helt enkelt inte bara vill och tycker läsning är det tråkigaste som finns. Här kommer fem korta tips från Nypons nya lättlästa ungdomsböcker.

Demonen av Mats Johansson
En kväll när Anna ska köra hem med sin epatraktor från pojkvännen då blir hon omkörd av en stor gammeldags epa. En sådan som inte finns längre. När hon dagen efter berättar det för Olle säger Olles pappa att det är demonen hon mött. Ett spöke ... som vill köra i fatt. Anna bara vet att hon vill och ska köra. Hon berättar det inte för någon. Kanske att det är det sista hon gör någonsin.

Närmare Zlatan av Johanna Nilsson
Det är sommarlov, Johan är hemma från fotbollsgymnasiet. Nära familj och flickvännen Ella. Han tränar i sin gamla klubb och har det bra. Så ringer telefon och han är uttagen till u17 landslaget. Efter det blir inget sig likt. Alla vill prata med Johan och vara nära honom. Vilket leder till ett stort bråk med Ella. Fotbollsträning och en talangscout från drömlaget Manchester United.

Flytten av Lina Stoltz
En bussresa lång och mörk. Sam, mamma, storasyster Nour och lillasyster Asma. Från Syrien till Sverige och Norrlands mörker. En liten by. En plats där alla känner alla. Ingen myllrande stad som de är vana vid. Ska det aldrig bli ljust? Farid kommer en dag och ringer på och frågar om Sam vill följa med ut - så skönt med någon som talar samma språk.

Pank och kär av Kerstin L Hahn
Det är onsdag och gitarrkurs. Tobias missar precis bussen går in på Kafé Kanel. Upptäcker att han glömt bankkortet. Har för lite kontanter. Får en latte billigare. Så kommer Leila som Tobias är kär i. Råkar säga att han ska bjuda. Killen på kafét bjuder och säger hjälp någon annan nästa gång. Det gör Tobias en skicka vidare berättelse.

Tjejen på skolgården av Mårten Melin
Att vara i ett nytt land knappt kunna språket. Viljan att spela bakset. Gå till skolgården när det inte är rast. En tjej på skolgården som försöker närma sig men att dra sig undan. Tjejen kommer sen och fråga om hen vill vara med i samma basket lag.

/Paula


Demonen
Författare: Mats Johansson
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678511 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Närmare Zlatan
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678870 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Flytten
Författare: Lina Stoltz
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678535 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Pank och kär
Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175677514 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Tjejen på skolgården
Författare: Mårten Melin
Förlag: Nypon förlag (2017) ISBN: 9789175678474 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar