måndag 25 september 2017

Damaskus Sölvesborg av Per Nilsson


En gymnasieklass ska ha tillsammans-dag ute i skogen. De paras ihop två och två, kille och tjej. Han som nästan aldrig pratar, kallas för bögen men heter Leo och hon den smarta med slöjan hon som heter Nour. De går tipspromenad, suckar över att lärarna verkar tro att de är dumma. Men i övrigt säger de nästan inget alls. De går tysta.

När dagen äntligen är slut får de reda på att det inte bara är att gå hem utan att de ska ta sig tillbaka till skolan på den krångligaste vägen med hjälp av karta och 11 orienteringskontroller. Efter bara två kontroller vräker regnet ner och snart trillar Nour och stukar sin fot så illa att hon inte längre kan gå. De tar skydd i scouternas vindskydd gör upp eld.

Tystnaden, kylan, mörkret och elden blir snart samtal om barndom, syn på världen, gud, andra människor. Samtal som vi Per Nilsson läsare känner igen. Som jag som Per Nilsson nörd ler och bli lycklig av. Samtal som får mig att se Eldin i Hannahs lägenhet från Ett annat sätt att vara ung. Tankar, funderingar och samtal som är så väldigt mycket Per Nilsson <3

Damaskus Sölvesborg är en bok om fördomar, en bok om Sölvesborg i dag. En bok om han som heter Leo och lite om hon som heter Nour. Att  få berätta - att inte längre känna sig så ensam när Leo berättar om bästisen som svek i femman och hur han sedan dess valt ensamheten. Som jag hoppas denna bok ska öppna upp mina bästa bokvärld Per Nilssons för tonåringar i dag.

/Paula <3


Damaskus. Sölvesborg
Författare: Per Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
ISBN: 9789129704990
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar