onsdag 22 oktober 2014

Vi ses i Obsan av Cilla Jackert

Annika hon tycker om att ljuga, att göra sanningen lite bättre än den annars är. Nu är sommarlovet här och det blir ett sommarlov som ingen någonsin kommer tro är sant om Annika berättar om det i skolan. Tanken är att Annika, mamma och pappa ska åka till landet hela sommaren. Men så vips går vattnet, flera månader förtidigt. Mamma och pappa bums i ambulans till BB. Men också en liten på tok för liten lillebror. Inget landet här inte, en ensam sommar. Mat med morfar som jobbar för mycket och är gammal. Ett sjukhus, en mamma och en bror som man inte riktigt vågar besöka. En pappa som är trött, orolig och mest på sjukhuset.

Istället driver Annika runt i Stockholm, i Observatorielunden träffar hon andra i samma sits som henne. De som inte vill vara hemma eller inte kan vara hemma. Reglerna är enkla den som har pengar betalar och man pratar inte om hemma, inte om livet utanför Obsan och det man gör där. Man har ett smeknamn och man utmanar varandra på sanning eller konsekvens. Fast man får inte välja sanning.

Jag tycker så mycket om Cilla Jackert och allt hon gör/gjort. Vi ses i Obsan är inget undantag! Tankarna om sanning och lögn. Rädslan, rädslan för det man inte vet något om eller för det där hemskaste hemska som kan hända. Det som aldrig någonsin får hända. Så många ämnen att prata om. Är du lärare och läser detta? Undervisa du i en femma eller sexa? Läs då denna bok högt för din klass!!

/Paula som ser fram emot fler mellanåldersböcker av Cilla Jackert
Vi ses i Obsan
Författare: Cilla Jackert
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129691641
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar