söndag 31 augusti 2014

Sveket av Ursula Poznanski


Minns ni boken jag läste på lösblad i somras? Nu ska ni få veta vilken den var, den släpps som bok 8 september! Boken är ingen mindre än Ursula Poznanskis nya Sveket. En första del i en triologi. Boken som mitt och Ursulas samtal ska ta utgångspunkt i (därför jag fick läsa boken i så tidigt skede),  samtalet vi ska ha på Biblioteks- och berättarscenen under bokmässans fredag. Samtalet som har fått rubriken Dystopiska böcker för unga. Läskigt för att det är på engelska men så spännande särskilt med tanke på att jag tyckte så oväntat mycket om boken!

Visst blir ni nyfikna på boken? Sveket utspelar sig några generationer framåt i tiden, efter tiden med den långa natten, då människorna fick välj sfärsamfunden eller vildmarken. I en av sfärsamfundets bubblans finns akademin. Akademin som skolar framtida ledare och deras medarbetare. Här bor Ria 18 år, hon skolas i retorik, kroppspråk, konsten att övertyga och att de när andra ljuger.

I sfärerna finns inga familjer, barn blir till genom provrör, för utom hittebarnen som plötsligt ibland bara finns där. De lever i en stor kupol och nästan alltid snöar det ovanför bubblan. Namnet du får som barn avgör vad du kommer syssla med som vuxen. Du har en salvator på din arm, alltid. Den har koll på vad du behöver äta, var du är för någonstans, den berättar för dig vad du ska göra. Långt i från vår verklighet men en verklighet Ria är van vid och tycker om ...

Men så en dag på biblioteket när Ria ska lämna tillbaka nästan försenade låneböcker (vilket det finns riktiga straff för) så råkar hon höra ett samtal som inte var menat för hennes öron. Ett samtal som ändrar allt. Hon får höra att det finns förrädare, förrädare som måste dö. Till sin fasa är både hon och pojkvännen Aureljo (skolad att bli nästa president) är två av förrädarna. Hon kan inte förstå hon har ju inte gjort något?

När det senare blir klart att en grupp extra duktiga studenter ska få möta presidenten och det är precis samma grupp som Ria hört ska dödas, ja då förstår hon att något är fel. De ska för första gången får lämna sin sfär med tåg. Men när tåget stannar mitt ute i ödemarken börjar fler ana att något är fel.

De rymmer springer långt in i vildmarken, platsen där "primsen" bor. De som valde att inte inträda i någon av sfärerna utan att istället leva med sina familjer på sitt eget sätt med större frihet och mindre mat. Människorna utanför sfärerna lever i klaner och det är ständigt krig mellan dem. Gruppen med Ria i blir tillfångatagna av en av klanerna, nu kommer Rias övning i att övertala väl till pass. Vips är de med i de dagliga aktivisterna att skaffa fram mat och ta tillvara på det som finns sedan tiden före. Men de är jagade av sfärsamfundet och Rias salvator ger henne konstiga meddelande att det bland de fem finns en fiende ...

Men vänta nu det är ju en dystopi, vad är kärlekstriangeln? Va lugn den finns men den tar inte alls så stor plats som den brukar. Aureljo pojkvännen finns där men han håller inte alltid med Ria och verkar ha helt andra planer än vad hon har. I vildmarken finns också Sandor, undrar undra om det kanske inte blir svartsjukedrama i Sammansvärjningen som kommer till sommaren 2015.

Läs, läs, läs!

Har du några frågor jag borde ta med mig till Ursula Poznanski på bokmässan?

/Paula som försöker tänka på engelska 


Sveket
Författare: Ursula Poznanski
Förlag: Opal (2014)
ISBN: 9789172996434
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Hej och tack för tipset! Den boken hade jag inte hört talas om innan, men nu har jag reserverat den på bibblan :)

    SvaraRadera