fredag 22 augusti 2014

Under ägget av Laura Marx Fitzgerald

Det är sommarlov i New York, Theo håller sig mest hemma. Tar hand om trädgården och mamma. Morfar, tryggheten som tog hand om det där innan har precis dött.De sista orden han lämnade efter sig var "titta under ägget" resten hörde Theo inte. Pengarna som finns i pengaburken börja ta slut. Tur att de odlar så mycket i trädgården och att de har hönorna. Hörnorna som sura grantanten dagligen klagar på.

En dag plockar Theo ner en av morfars tavlor den med ett ägg på, det råkar komma vätska på tavlan. Tavlan som visar sig dölja en hemlighet. Det finns en annan tavla under en helt annan. Någon som ser jätte gammal ut. För är det något Theo kan så är det konst så många timmar hon tillbringat med morfar på konstmuseum runt om i New York.

Mamma som sitter med sina ekvationer, rutiga block och sitt te. Mamma som inte är som andra vuxna, mamma som Theo får ta hand om nu när morfar inte finns. Mamma som inte förstår hur pengarna sina. För att tänka och för en stund komma bort från mamma.

På promenaden fundera Theo massa, plötsligt öser regnet ner och mannen på den restaurangen på hörnet ropar in henne, han som var vän med morfar. Hon blir bjuden på mat (riktigt var mat utan rödbetor). Vid ett annat bord sitter en annan ensam tjej i hennes ålder, Bodhi. Bodhi som gömmer sig för för ett hus fullt med kännare och alla fotografer (hennes föräldrar är skådespelare). Flickorna börja prata och vänskap uppstår! Theo finner sig själv berätta hemligheten om tavlan. Ett uppdrag, ett sommarlovsäventyr tar vänskap samtidigt som fin vänskap uppstår.

Böcker som talar med varandra, undrar om böcker kan ha syskon? Under ägget är i så fall syskon med Donna Tartts Steglitsan. New York, tavelmysterium, konstmuseum, ny vänskap, namnet Theo. Om du möjligen råkar vara litteraturvetarstudent som läser detta så har du ett bra uppslag på uppstats där -syskonböcker.  Är du lärare på mellanstadiet eller så testa och läs denna högt för dina elever!

/Paula som kanske borde kolla mer på tavlor och gå på konstmuseum


Under ägget
Författare: Laura Marx Fitzgerald
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129689174
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar