onsdag 21 maj 2014

Två städer av Eva Susso

En naturkatastrof har inträffat som förstört allt och tagit väldigt många liv. Leon tolv år klarade sig, han befann sig i familjens källare tillsammans med deras hund och nyfödda valpar. En liten valp överlevde tillsammans med Leon. Tillammans påbörjar de sin vandring. Vandringen vidare bort, på jakt efter andra överlevande.

De vandrar i ett förstört öken landskap, de vandrar en evighet. Leons skor blir försmå så han tar av sig de och fortsätter barfota. Han träffar andra människor med de ser hunden som fått namnet Devil som mat.

I boken får vi parallellt följa tre berättelser, den om Leon och Devil när de vandrar. Den om Leon bakom muren och den om Anja bakom muren. Vi förstår att Leon han träffar Anja på sin vandring. Anja som han blir förälskad i han vet att nu är det han och hon alltid. Tillsammans drömmer de om andra människor, ett hem, mat och en mjuk säng. De kommer till en stor mur en mur de förstår att det finns andra människor bakom.

De tar för givet att dessa andra människor är vänliga och goda. Men vad de misstar sig. Bakom muren finns två städer, den fattiga staden där alla kvinnor bor och den rika staden där männen bor. I den rika staden finns också en hemskt ondskefull diktator. Anja och Leon blir delade på. De blir båda fångar och slavar i sina nya "hemstäder."

En väldigt spännande och annorlunda bok. På biblioteksspråk har boken blivit Hcg-klassad vilket innebär att den är tänkt för 9-12-åringar. Absolut men i och med att den hoppar så i tidsperspektiv (visserligen noggrant utmärkt) gör att den kräver mycket av sin läsare. Ett äventyr som lämpar sig ovanligt bra som sommarlovsläsning!

/Paula


Två städer
Författare: Eva Susso
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129688993
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: