lördag 3 maj 2014

Gravkamrarna i Atuan av Ursula K.Le Guin

Tillbaka till Ursula K. Le Guins Övärld. Denna gången är det flickan och de namnlösa gudarnas prästinna kallad Arha man får följa. Jag som efterlyste flickor i Trollkarlen från Övärlden tänker äntligen.

En flicka som vid femårs ålder tas från sitt hem. Hon är den återfödda prästinnan. Hon som dog samma natt som flickan föddes. Bara så det är. Efter några år i lära tas hennes namn ifrån henne, den hon är född som lämnar henne och nu är hon bara den återfödda tusenåriga prästinnan.

Under prästinnebostäderna finns en massa tunnlar med hemliga rum och en skattkammare. Under marken råder mörkret och inget ljus får finns där. En dag finner hon en man i tunnlarna. Män får inte finnas hos prästinorna. Inte bara en man utan en trollkarl, en magiker. Sparvhök! Han vi känner från bok ett. Hur är det är Arha verkligen en återfödd prästinna? Eller är hon en slav under onda makter? Kan Sparvhök hjälpa henne? Eller är Sparvhök egentligen hennes fiende?

Gillar! Gillar så mycket mer än Trollkarlen från Övärlden. Kanske känner jag nu känslorna som Jocelyn (Jane Austen book club) känner när hon läst just denna bok … Slänger mig över Den yttersta stranden bums!

/Paula


Gravkamrarna i Atuan
Författare: Ursula K. Le Guin
ISBN: 9789129690842
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar