torsdag 8 maj 2014

Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson

Ett år på folkhögskola, på skrivarlinjen i Skåne. Ett år för drömmar att förvekligas och kärlek att finna. Det är vad hon tänkt sig. De möts på tågstationen efter ett hemma besök och hamnar på samma buss tillbaka till skolan. Ett möte som sätter igång drömmarna hos henne. Kan det vara han. Han med stort H som hon väntat på. Hon som knappt är kysst.

De börja träffas i smyg, i hemlighet. Han kallar henne för Lilja fast hon egentligen heter något annat. Leker att de är andra han en stor poet och hon hans musa. Att det är hon som mår dåligt och har problem med sitt skrivande inte han.

Så träffar hon Ilse, en bästa vän, en sjörövarvän. Hon som inte vill presentera sig med sitt rätta nam utan kallar sig Mary Read (en av de få kända kvinnliga piraterna) Ilse som säger att egentligen så är hennes verkliga namn Anne Bonny (den andra kända kvinnliga piraten som höll ihop med Mary Read). Vänskap och lek.

Men han som kallas poeten gillar inte den nya vänskapen. Han straffar henne, först med att bränna henne på magen med en cigarett men det blir mer och mer och mer. Värre, värre och slutligen riktigt otäckt.

En bok om internatdrömmen. Men där drömmen istället för att vara härlig och var blir skrämmande. Rum som man inte låser, för då visar man att man inte litar på andra. Att inte veta om han är där på andra sidan eller inte. Rädslan. Skräcken. Kan man berätta? Eller bara ge upp sig själv och strunta i den personen man blir tillsammans med honom och bara leva för den man blir tillsammans med vännen? Att  som ung vuxen hitta/skapa/finna sig själv och den man vill vara/är.

En bok på fantastiskt språk som gör väldigt ont att läsa. Har för första gången på länge läst på paddan. Det jag gillar bäst med e-böcker är att man inte behöver ha någon lampa tänd när man läser i mörker. Det sämsta att det blir liksom fel i texten ibland med konstiga mellanrum mitt i ord som jag aldrig ser i tryckta pappersböcker.

/Paula


Allt det där jag sa till dig var sant [Elektronisk resurs]
Författare: Amanda Svensson
Förlag: Norstedts (2014)
ISBN: 9789113056739
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar