torsdag 29 maj 2014

Erebos av Ursula Poznaski

På en av Londons skolor börjar underliga saker hända, brända cd-skivor får nya ägare, folk som tidigare inte pratat med varandra börjar på konstiga sätt närma sig och prata med varandra, även om de vet att de inte får.

Nick uppmärksammar allt detta med en väldig nyfikenhet. Vad är det för skiva som skickas runt och varför ger ingen den till honom? Men så äntligen en dag får han den. Men innan han tar emot den måste han lova att inte prata med någon om vad som finns på skivan och att vara ensam när han sätter in den i datorn.

Väl hemma i sitt rum vid datorn matar han in skivan och fram kommer ett spel. Ett spel helt olikt allt annat han tidigare spelat. Det är som att spelet kan tänka, vet vem han är. Men det är också så att för att komma flera nivåer upp i spelet räcker det inte med att vara duktig i spelet utan du måste också utföra vissa uppdrag. Uppdrag som utförs i verkliga livet … Uppdrag som inte alltid är helt lagliga men om du inte utför de så kommer du inte uppåt det är till och med så att du blir utestängd från Erebos värld.

Men vad är spelet? Vem kommer det ifrån? Hur kan det veta saker om dig? Detta är frågor Nick inte ägnar en tanke åt så länge han är kvar i spelets värld. Men när han får ett uppdrag att lägga konstiga piller i en av sina läsares tetermos ja då är det inte längre värt det. Spelet vet att han inte genomfört sitt uppdrag och då är han utesluten.

När han blir utestängd från spelet får han äntligen kontakt med Emily, så länge som han har försökt. Via Emily lär Nick också känna den något äldre Victor, Victor som kan massa om datorspel. Tillsammans börjar de nysta upp mysteriet med Erebos. Vem ligger bakom det mystiska spelet, spelet som ser dig, talar till dig, belönar och testar dig men också spelet som hotar dig. Vad är gåtan bakom?

Spännande om en värld jag vet väldigt lite om. Datorspel och jag har aldrig varit grejen. Hade lite svårt att hänga med när de var inne i spelet i karaktär av nattalv, dvärg, vampyr, nivåer och utrustning och så. Det jag fann spännande var spelet i skolan där roller började brytas upp på grund av spelet. Gillar andra halvan av boken mer då Nick inte spelar längre utan försöker lösa den mystiska gåtan om vem som ligger bakom spelet ...

/Paula


Erebos
Författare: Ursula Poznanski
Förlag: Opal (2011)
ISBN: 9789172994362
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar