tisdag 27 maj 2014

Svensk synd av Martin Jern

Otto fjorton år och hans mamma kör åter igen in i ett nytt samhälle. Ryda som knappt ens finns på kartan och google. Ett perfekt ställe om man vill gömma sig.

Gömma sig är precis vad de vill. Vara så osynliga som möjligt. De är nämligen jagade och polisen verkar inte kunna göra något för att skydda Otto och mamma. Därför lever de på ständig flykt, väldigt vaksamma och vaga med vilka de är och var de kommer ifrån.

I Ryda finns ett motell, på motellet bor också ägarinnan Märta och hennes fjortonåriga dotter Monica. Det blir bestämt att Otto och mamma ska stanna här ett tag. De får ett bra pris.

Efter det fösta pinsamma mötet mellan Otto och Monica blir de sakta sakta vänner. De pratar en massa bra böcker och byter faktiska boktips (gilla böcker man kan få boktips i). Men Ryda är inte som vilket litet samhälle som helst utan här styrs med järnhand av församlingen Evigheten och  pastor Jacob Tyler.

Otto han är van vid att börja i nya skolor och lära känna nya kompisar. Han vet hur viktig första dagen är för att göra intryck. Den man är första dagen är den man får vara sen. I alla fall i de tre, fyra månaderna man stannar på samma plats. Han träffar bröderna Kenny och Klon och blir vän med de också. Så finns Sara som är kompis med Monica, Sara som inte är rädd för något.

Skolstarten liknar inte något som han någonsin varit med om 99% av skolans elever är med i sekten Evigheten, inklusive lärare, rektor och kurator. De ser på de som inte är med som de värsta syndarna som finns. Syndare som ska pinas eller omvändas.

När Kenny försvinner och hittas död på järnvägsspåret då tänker Otto att han måste ta reda på vad som ligger bakom allt detta. Ta tag i någon annans rädsla och hemlighet istället för sin egen. Sitt eget svarta det han gömmer sig för och inte vill tänka på.

Svensk synd är en berättelse gömmer många onda hemliga hemligheter. Men boken är på många sätt också en vanlig ungdomsbok med tankar på kärlek, vänskap, identitet och att passa in eller inte. Slukade boken i två härliga sittningar!

/Paula som lite undra vad som egentligen hände där på slutet


Svensk synd
Författare: Martin Jern
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129688085
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Ja, jag skulle gärna vilja läsa en fortsättning känner jag. Dels för att få veta vad som händer med Ryda och dels för att få veta vad som händer med Otto och Marja. Min fantasi lever loppan med lösa trådar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller jätte mycket med. Min fantasi lever också loppan med de lösa trådarna. Undrar om vi tänker samma?

      Radera