onsdag 23 april 2014

Ibland bara måste man av David Levithan

2007 kom Ibland bara måste man på svenska. Jag hittade boken en fredagseftermiddag på Fagrabäckskolans högstadiebibliotek där vi hade möte. Lånade boken, gick hem och slukade boken i en sittning. Helt lycklig efteråt.

Sedan dess har jag läst allt som släppts på svenska av den fantastiske David Levithan. Läst om Ibland bara måste man en eller två gånger mellan.

Den 9 maj invigs Växjö stadsbiblioteks regnbågsbokhylla och jag ska vara med och bokprata om böcker på hylla. Ibland bara måste man kände som ett självklart alternativ. Men ett alternativ som krävde en omläsning.

Allt börjar en kväll i en bokhandel, Paul är där med bästa vännerna Tony och Joni. Kompisen Zeke spelar i bokhandel. Efter härligt tokdansande  vid psykologiavdelningen. Dansen är så vild att några böcker välts ner, när Paul böjer sig ner för att ta böckerna det är då han får syn på han med stort H.

"Jag tittar upp. Och där står han.
Hans hår spretar i tio olika riktningar. Ögonen sitter ganska tätt, men shit vad gröna de är. På halsen har han ett litet födelsemärke i form av ett komma.
Jag tycker han är underbar."

Fånigt? Kanske men mest härligt. Han den underbara heter Noah och är nyinflyttad, han hänger med konstmänniskorna, fotograferar och målar musik. Han har ett brustet hjärta och är väldigt skör. Men inte ska väl Paul göra något för att krossa det igen.

Detta är kärlekshistorien om Paul och Noah en vacker, fin och underbar historia. Som krossas innan den ens hinner börja. Paul råkar kyssa sitt ex och Noah han får reda på det på det hemskaste sättet. Hur ska Paul kunna gottgöra och förklara att det bara var för att trösta? Hur ska Paul göra för att bevisa för att bevisa för Noah att det är honom han vill ha?

Paul är uppvuxen i den mest jämställda toleranta staden som finns. Sedan han var sex år har det varit självklart för honom att han gillar killar. Eller det var då han fick veta att det inte var så att killar alltid gillar killar. Detta i samband med att han hittade en lapp på frökens skrivbord med texten "Paul är utan tvekan gay och har en mycket god självkännedom."

Skönt att få läsa om en plats som är så öppen och tillåtande. En bok att bli glad av att läsa. Men som var  svartare än jag mindes den. Guldstjärna till det underbart vackra bokomslaget.

/Paula som tyckte det var väldigt svårt att skriva Paul utan A på slutet (nästan omöjligt)


Ibland bara måste man
Författare: David Levithan
ISBN: 9789185763016
Förlag: X Publishing (2007)
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar