torsdag 10 april 2014

Dömd av Pascale Vallin Johansson

Vidar har under en längre tid bott hos fostermor, en hård och sträng kvinna som ska fostra om honom. Fostermor Gunvor tar nämligen hand om barn till mördare. Men Vidar han vet ju att hans mamma var oskyldig hur ska han få Gunvor att tro på honom.

En dag kommer det två nya barn till gården, barn med mammor dömda för mord. Det är Lo och Amir som kommer. Är de vänner eller fiender. De är ju ändå barn till mördare.

Det är ett hårt och hemskt liv som väntar på gården som är omringad av elstängsel. Om man inte gör som Gunvor vill då isoleras man i ett litet mörkt rum sedan ignoreras man i dagar till man får säga förlåt.

Lo vill fly och försöker få med sig Vidar och Amir på det. Men Vidar han vet inte vems sida han ska stå på? Los eller fostermors?

Lo, Amir och Vidar gör alla tre ovanliga möten med djur, ett lodjur, en grävling och en örn. Djur som vill de något och visar de en bild av ett isslott. De förstår att i isslottet kanske räddningen finns. Men vart finns där? Och först den viktigare frågor kan de lita på varandra och kan de ta sig igenom elstängslet och bort från gården och Gunvor?

Dömd är väldigt spännande, en slukar bok. Men det är jobbigt när man läser en bok precis när den kommer ut och den slutar som den gör. För jag vill ha del två typ nu. Men inte den kommer först till hösten.

/Paula som tänker en del på William Corletts Den hemliga trappan när jag läser Dömd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar