måndag 22 oktober 2018

Slutet av Mats Strandberg

Tänk dig att en komet är påväg till jorden. En komet alla har missat och nu upptäckt för sent. Om tre månader kommer jorden att träffas, explodera och ta slut. Det finns inget någon kan göra. INGENTING. Detta är verkligheten i Mats Strandbergs nya bok Slutet. Du är sjutton år och om tre månader kommer jorden att går under.

Den sista sommaren i mänsklighetens historia är här. Vad händer? Skolan blir meningslös. Pengar slutas använda. Det går inte längre att resa, så hoppas du hann med sista flyget hem. Flera sluta gå till jobbet. Det finns poliser, präster och läkare som jobbar ibland. Frivilliga som hjälper till med sopphantering och på ålderdomshem.

Genom boken får vi följa sjuttonåringarna Simon och Lucinda. Simon är förkrossad i samband med att alla fick veta om kometen gjorde hans flickvän Tilda slut men honom. Hon vill maxa den sista tiden på borde och allt han vill är att vara med henne. Det är galna fester, livet levs helt utan konsekvenser för slutdatumet är samma för alla. Simons mammor flyttar tillsammans igen de vill ha honom nära men han kan inte vara hemma.

Lucinda har länge levt med en dödsdom nu delar hon den med alla andra. Hon som dragit sig undan från alla så länge, hon som alla har ömkat. Hon blir plötsligt en av alla andra. Innan Lucinda blev sjuk så var hon bästa bästa bästis med Tilda. När Tilda spårlöst försvinner då krossas Simon och Lucindas världar med varandra.

Under de dagarna jag läste Slutet så tänkte jag mest hela tiden på Simon, Lucinda och Tilda. De följde mig hela tiden i tanken tillsammans med den skrämmande tanken hur det skulle vara om allt fick ett slutdatum. Vad skulle jag göra då? Hur skulle jag hantera det? Boktips till alla som vill slukas upp av en riktigt bra bok och samtidigt fundera över livet och slutet.

/Paula


Slutet
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129703498
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar