söndag 9 oktober 2016

Min bror monstret av Mårten Sandén

Benjamin är lillebror, han är liten för sin ålder men den som måste ta hand om allting. Mamma är död och pappa han bara försvann en dag. Kvar finns Benjamin och storebror Monstret. Storebror som egentligen är världens snällaste, storebror som inte hör. Han som om dagarna bär tunga gravstenar på Samsons stenhuggeri men om kvällarna är liten och leker med sin bondgård i plast medan Benjamin fixar mat. Benjamin har sett till att detta inte är något som syns utåt, utan han har sett till så att folk är rädda för storebror han som är så stor och stark. Men som inte kan prata eller höra.

När pappa försvann blev det också mycket sämre med pengar. Benjamin vände sig till den enda han kunde komma på Snake. Snake som sysslar med olagliga saker men som en sommar var den enda som var kvar i stan och då spelades det massa fotboll. Snake lånar gärna ut pengarna som saknas ... Men när han sedan behöver ha hjälp då får storebror ställa upp som livvakt.

Där finns också Lydia hon som nog bara är något år äldre än Benjamin. Hon som jobbar i storköpet där de handlar mat och alltid så noga räknar sina pengar. Hon som lyssnar och verkar förstå. Benjamin frågar om de inte ska gå och äta lunch tillsammans någon dag, han kan bjuda. Plötsligt finns det pengar ... Men hur länge ska storebror kunna vara livvakt. Kommer lögnen att genomskådas?

Min bror monstret är en hård bok och viktig bok. En bok om föräldrar som lämnar utan att tänka på hur det ska gå för barnen. Tonåringar som får fixa allt samtidigt som de går i skolan och har fullt upp med sig själva. Att plötsligt vara den som får ansvaret utan att ha bett om det. Hur uppfinningsrikedom gör att det finns pengar till mat. Men hur tryggt är det? En viktigt bok som jag blir rädd av att läsa! Rädd för att det ibland är precis så här verkligheten ser ut.

/Paula


Min bror monstret
Författare: Mårten Sandén
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129699524
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar