söndag 27 oktober 2013

Törnrosens nyckel av Tone Almhjell

Lin har flyttat från sitt älskade land och bästisen Niklas till ny stad, hyrhus och mammas nya jobb. I stan är inget som det ska vara och hennes älskade sork Rufus har hon begravt under en rosenbuske. Under en storm börjar ett oväntat äventyr. En nyckel till källardörren som varit låst. Genom ett rum fullt av uppstoppade djur och VIDARE, vidare in i en annan värld, Sylver. En värld full av älsklingsdjur. En värld där tiden styrs av barn - om de har långtråkigt så kan en dag vara nästan hur lång som helst. Men om barnen har roligt så går tiden fort.

Till Sylver kommer emellanåt barn, barn som tillhört älsklingdjuren innan djuren dog. Dessa barn kallas för en Törnros. Lin är väntad inte bara utav sin älskade Rufus utan för att hon har ett uppdrag att utföra en Vinterprins att hitta och rädda. Men det är varken lätt eller ofarligt och uppdraget måste vara slutfört innan kvällen är till ända.

Det låter hur spännande som helst på bokens baksida så jämförs den med bästaste Guldskompassen och Narnia. Tone Almhjell var en av författarna jag fick lyssna på på barnboksbloggminglet på bokmässan, gillade henne. Berättelsen om hur boken kom ut på Engelska före Norska. Boken har magisk nyckel, tid, parallell spännande värld till, och med en magisk spegel. Alla de där sakerna jag brukar tycka om. Men denna gången funkar det inte. Jag har långtråkigt när jag läser. Kanske är det det där att jag inte är särskilt förtjust i djur. Än mindre djur i människogestalt som boken kryllar av. Har aldrig haft ett saknat älskat älsklingsdjur. Men vilket snyggt omslag boken har.

/Paula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar