lördag 5 oktober 2013

Barnboksblogga bokmässemingelSå här lite drygt en vecka efter min bokmässetorsdag har jag nu energi att samla intrycken i text. På eftermiddagen full dag av bokmässan var det dags för något så roligt som barnboksblogg mingel. Med barnboksbloggare, kortintervjuer av författare och mingel. På bilden ser ni böckerna som var i goodie-bagen. Som om jag inte hade böcker att läsa innan ... Trevligt var det att prata med andra barnboksbloggare. Lyxigt att få se och höra författarna på nära håll utan en massa sorl i bangrunden och med en så liten publik.

Lite kort om vad som sades,

Tone Almhjäll författare från Norge pratade om sin fantasybok Törnrosens nyckel. En bok jag helt missat. Efter vad hon berättade om boken tur att jag fick upp ögonen för den.
Peter Bergting, berättade om hur han kom på iden till sin bok Häxmästaren när han stekte fiskpinnar. Blev nyfiken på draken i boken. Parallellvärldar lockar som alltid. Vet många barn som älskar serien, så tja det är väl dags för mig att läsa också då.
Linda Palm, berättade om sina Svea bilderböcker. Har sett de men inte läst då de är för de minsta barnen. Det jag verkligen gillar med boken är att det längst bak i boken finns berättelsen beskriven i bild utan ord så att barnen själva kan återberätta. Mer sådant i böckernas värld!
Eva Selin, barnbibliotekarie på Drottnings Silvias barnsjukhus berättade om ett webbaserat sätt att hitta böcker för barn som hette "jag är boken".
Karin Salmson förläggare på Olika förlag var snyggast klädd, i röd vit prickiga byxor, vit röd prickig blus och röda skor. Hon förvirrade lite genom att säga att Olika förlag ska gå över helt till e-böcker men efter att ha läst på lite fattar jag det som att hon menade att Olika förlag ska börja ge ut alla sina böcker som e-böcker också. Eller?
Bibliotekarie från Stockholms stadsbibliotek (som jag tyvärr inte uppfattade namnet på) berättade om ett spännande pilotprojekt med digitala boktips till barn. Ska bli spännande att följa.
Mats Jonsson, vars alla seriealbum jag läst och älskat. Skrivit en rätt dålig c-uppsats om Hey Princess. Nu debuterar Mats Jonsson med en barnbok Monstret i skogen om hans rädsla för rotvältor. Har inte läst än men har farligt öga förväntningar på boken. Hoppas på att det kan vara en bokklubbsbok.
Johanna Rehn, författare och illustratör berättade lite om hur hon som illustratör får vara med och bestämma vilken och hur mycket text per sida. Spännande att höra en illustratör prata. Hon visade också fina bilderboken Moas mörker där hon också varit författare. Blev väldigt nyfiken på den.
Cilla Jackert, var på plats vilket var rätt stort tycker jag. SPUNG liksom tidernas bästa tvserie någonsin och Känn ingen sorg filmen en av de bästa svenska filmen någonsin. Men nu var hon på plats i egenskap av barnboksförfattare debutant till boken Dagens katastrofer (som jag skrivit om här). Berättade att hon ända sedan Spung fått frågan om att skriva en bok men att det inte blivit av. Inte förrän en förläggare sa till henne. Nu ger jag dig ett kontrakt så du skriver den där boken. Bra gjort förläggare säger jag!
Maria Nilsson, fildr på Linne universitetet berättade lite om trender i barnboksutgivningen. Hur böcker för småbarn blivit mörkare.
Per Gustafsson kom och berättade om sin nya prinsessbok. Tänk att det är 10 år sedan den första kom. Imponerande. Han berättade hur han gillar att ha snäva ramar när han skriver för då kan det bli så mycket fantasi inom ramarna.

En timme med massa nytt, kul och bra anekdoter vid boktipsande och bokpratande. Tack igen Boktjuven och Vastmanbok för fint ordnat och bra kortintervjuer.

Kommer säkert mer om barnboksbloggminglet i samband med att jag skriver om böckerna i goodie-bagen.

/Paula som hade en ovanligt fin bokmässa 2013

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa. Kul att du uppskattade minglet.

    SvaraRadera
  2. Jo Olika ska bara komplettera med e-boksutgivning. Pappersböckerna blir kvar. Jag såg att någon mer hade uppfattat det som du och där hade Karin dementerat.

    SvaraRadera