söndag 15 oktober 2023

Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Iris, Fatima, Georg, Charlie, Husse, Selma, Vincent, Hjalmar, Molly, Alba, Kerstin och Melvin är alla tolv år, de går i en skola i Gnesta. Genom tolv noveller får vi följa klasskompisarna. En novell per person men också det där härliga att de är med i varandras noveller.

Iris vet inte vad hon ska ta sig till. Varför svarade inte Fatima på meddelandet. Är de slut nu? Var det så att hon själv gjorde slut? 

Melvin är nyast i klassen, han bor hos en ny fosterfamilj och vet inte vad han ska tro. Kan det verkligen vara så bra som det verkar. Men vad ska familjen säga om de upptäcker att han inte kan sova på nätterna och är ute och cyklar runt? 

Kerstin och Alba sitter ihop sen typ alltid. Men när Alba firar sin pappas födelsedag så går Kerstin till fritidsgården med någon annan. Vad ska Alba säga om hon får veta?

Mest tänker jag på Hjalmar. Han som ställer upp för lillebror alltid så att allt ska bli lättare. Allt som Hjalmar får sätta åt sidan det som det inte pratas om som att de bara kan äta tre maträtter när lillebror är med. Eller att man kan bli trött på fri skärmtid. 

Det är fina nära och ärliga möten vi får med bokens tolv tolvåringar. Jag tycker mycket om de alla och boken. Tolv är en perfekt utgångspunkt att prata om hur det är att vara olika, lika och förstå varandra lite mer och att på sätt kanske blir lite snällare mot alla. 

Snälla ge mig en ungdomsbok om Selma när hon går på gymnasiet! 

/Paula


Tolv
Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson 
Förlag: Lilla Piratförlaget (2023)
ISBN: 9789178135134

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar