fredag 6 oktober 2023

Bror av Alex Khourie

Fjortonåriga Hussein, Charbel och Bilal spelar fotboll, stjäl cyklar och snattar chips. Ibland när de spelar fotboll kommer M och pratar med de. M styr Alby, alla tycker om honom och M har koll på läget. Fast det är han som styr gänget. Han håller koll på allt.

När Hussein får problem hemma så anförtror han sig åt M. När M senare säger till Hussein, Charbel och Bilal att plugga och hålla fokus men visst om de vill vara med ... då ska de prata med den och den.

Och så blir det. Knarkförsäljningen lockar och M han är så schyst ju. Till en börjar är det nästan rätt härligt. Pengarna, kläderna. Hussein går i skolan allt mindre. 

Bilal skickas bort på sommarlovet och kommer tillbaka som en ny. Hussein försöker få andningsrum men det går inte. Skott sköts och fel personer träffas. Allt blir annat. Hussein är fast det eskalerar ...

Bror, är en hård bok som gör ont att läsa. Jag läst i små doser för annars gick det inte. Vad vet jag men jag tycker att Bror känns äkta. Äkta på ett otäckt och väldigt skrämmande sätt. Jag gillar! Alla borde lära. Och att läsa boken tillsammans med innan eller efter Nora Khalils Yani. Samma plats två väldigt olika men också väldigt bra kompletterande berättelser.

/Paula


Bror 
Författare: Alex Khourie
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)
ISBN: 9789129742770

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar