söndag 29 oktober 2023

Pestblommor av Mats Strandberg

Vissa böcker är svårare att hitta ord till än andra. Pestblommor är delvis en sådan. När jag skulle tipsa en kollega om den så bara gav jag den till henne och sa läs du kommer tycka om den. Ibland behövs också inte fler ord än så.

I Pestblommor förflyttas vi till Stockholm 1710. Magdalena tror att hon och familjen är säkra mot pesten att den drabbar de fattiga. Men något ändras och plötsligt är pesten överallt. Mamma blir sjuk och dör. För att skydda sina älskade döttrar betalar deras pappa dyra pengar för sjukintyg.

Magdalena och hennes lillasyster Ebba skickas till sin moster Katarina på Svartdamm slott. De har aldrig träffat sin moster, trots att hon är deras mammas tvillingsyster. Moster är till det yttre lik mamma men inte på något annat sätt. 

Slottet är fullt av hemligheter som de blir förbjudna att upptäcka. De får under inga omständigheter ta kontakt med Katarinas styvson Axel. Allt är mysigast och systrarna sätts i arbete och tid till så mycket annat finns inte till en början. 

Pestblommor är berättad på ett sätt så man vill sluka boken i en, max tre ritningar. Bokens stämning bjuder på bästa läsmagin. Det är tät mystik, oväntade hemligheter, tvister jag inte såg komma, tvister jag såg komma och njöt av att läsa. En nästintill perfekt bok. Hade inte gjort något om den den var hundra sidor till eller så.

/Paula


Pestblommor 
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar