måndag 10 februari 2020

Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg

På en psykiatrisk akutmottagning har psykologen J kommit i kontakt med personer och varelser från en annan tid. Det ger henne idén att öppna en ny egen mottagning där hon tar emot de. Planen till ett bokprojekt föds ungefär samtidigt.

Genom psykolog Js transkribering och anteckningar i marginalen får vi följa med på de tre första psykologsessionerna med olika monster från litteraturhistorien.

Dr Jekyll är upprörd Mr Hyde börjar ta över mer och mer och han kan inte förklara för någon vad det är som händer eller varför. Laura har fått Carmilla att följa med på parterapi. Vampyren Carmilla finner moderna tankar intressanta och vill stanna i vår tid. Kan Laura hitta andra drömmar?

Dr Frankenstein skriver i brev till psykolog J om att han han behöver hjälp för att förklara för sin trolovade Elizabeth att han under de år han varit borta i sitt arbete så har han också skapat ett liv. Ett liv som inte alls är ett barn utan ett monster. Ett monster utan namn, men som också få följa med till psykologen och det blir familjeterapi.

Dorian Gray kommer till psykolog J för att han inte kan låta bli att prata om sig själv och provocera psykologen. Om han talar sanning eller spelar ett spel det är omöjligt att veta. Varför kommer han tillbaka?

Samtidigt som psykolog J tar emot monstren och deras anhöriga jobbar hon på sin bok. Hon är också gravid och hormonerna påverkar henne i mötet med patienterna. Redan på bokens första sida förstår vi att J är försvunnen, spårlöst ingen vet vart hon tagit vägen. Kan möten med de olika monstren möjligen har något med hennes försvinnande att göra?

Det är väldigt smart, rolig och underhållande läsning. För att inte tala om hur snygg boken är invändigt, det är en bok du bara måste bläddra i. Bläddra och du blir fast och måste läsa.

Tisdag den 17 mars har jag och min kollega Helena bokcirkel om boken på vår bibbla på Lidingö. Kom gärna och var med. All info finns här.

/Paula


Monster i terapi : Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen
Författare: Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld
Förlag: Norstedts (2020)
ISBN: 9789113093314
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar