söndag 23 februari 2020

De dödas skuggor av Frances Hardinge

I 1600-talets England bor Makepeace med sin mamma. De bor i ett litet rum hos släktingar, fattiga och ensamma. Vem Makepeace pappa är vet hon inte för hennes mamma vägrar berättar det. Makepeace drömmer ofta mardrömmar och hör andrar. Mamma avisar allt tills den dagen hon tvingar Makepeace sova i en krypta på kyrkogården det är dags att hon lär sig stänga ute andarna något hon kommer behöva i framtiden.

När mamma plötsligt dör har Makepeace hittat en ledtråd till vem hennes pappa kan tänkas vara. Pappa visar sig vara död men hans familj finns och de är inte vilka som helst. En urgammal släkt med en stor mörk familjehemlighet. En släkt i vilka vissa har ett utrymme i huvudet som är perfekt till själar vars kroppar dött.

Utrymmet Makepeace mamma ville att hon skulle lära sig att stänga. Nu finns där en björn som sakta blir vän med Makepeace en allians hon kommer att ha nytta av. I världen utanför pågår ett inbördeskrig mellan kungen och parlamentet.

Makepeace litar inte på någon men hon behöver knyta allianser för att klara sig själv. Fängslande och spännande berättelse i vad jag gissar är ett av 2020 års snyggaste bokomslag.

/Paula


De dödas skuggor
Författare: Frances Hardinge
Förlag: B/Wahlströms (2020)
ISBN: 9789132211959
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar