fredag 14 september 2018

Rosenregimen av Elin Bengtsson

Niko har flyttat från landsbygden, platsen ingen vet namnet på, nu är det genusvetenskap i universitetsstaden. Nya ord och tankar. När Niko och Emmy träffas slår det gnistor. Snabbt flyttar de tillsammans.

Kärleken och tvåsamheten den är inte lätt. Emmy vill matlådor och rutiner. Medan Niko är uppslukad av teorier, nya vänner och möten. Niko vill dansa och hitta sin gräns sitt. Måste tvåsamhet vara på ett visst sätt.

Oavsett hur de gör så blir den andra alltid ledsen eller besviken. Kärleken och älska det räcker inte alltid. Att passa in i varandras vardag, balansen mellan vad ensjälv vill och vad sin partner vill och må bra av den är inte lätt.

Rosenregimen är en roman med ett språk och en berättelse som känns ända in i själen. Jag känner igen känslor hos både Niko och Emmy. Minns hur det var att komma från landet till universitetsstaden, alla nya ord, nya intryck, möten och människor. Kärleken den drabbande den som en nästan är beredd att ge upp allt för. Men hur mycket går det att ge upp och fortfarande vara sig själv? Vad är värt vad.

Elin Bengtsson har tidigare skrivit ungdomsböcker så när jag började läsa tänkte jag att detta var en ungdomsbok. Men kollade sedan runt och boken är klassad som vuxenbok. Ett lyssande exempel på den hårfina gränsen mellan och varför det ibland inte behövs en åldersindelning av böcker.

Rosenregimen har en syskon bok i Sjöhästar av Niklas Mesaros.

/Paula


Rosenregimen
Författare: Elin Bengtsson
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127154698
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar