fredag 28 september 2018

Hjärtat är en knuten hand av Ingrid Ovedie Volden

Oliver döper om mamma i telefonboken - Julie. Inte mamam. Inte nu längre inte för hon väljer att flytta ut och lämnar en förstörd pappa kvar. Pappa som inte kan göra något alls. Oliver vägra svara när mamma ringer.

I samma klass som Oliver går Aline. Aline som inte pratar om hon verkligen inte måste. När pappa bestämde att de skulle flytta följde hon och mamma med det sades vara på prov. Tillsammans med sin bästis bestämde Aline att flytten skulle misslyckas. Att inte prata är en del av det.

Av en slump träffas Oliver och Aline på hjärtmottagningen. Aline för att göra undersökning inför ett projektarbete i skolan. Oliver för att hans pappa har hamnat på sjukhus. Några trevande ord säger de till varandra. Orden blir med tiden fler och fler. Men det är en hemlighet. Ingen annan vet om vänskapen som väser fram, den som kanske till och med är en första kärlek.

Hjärtat är en knuten hand är en fin bok om att våga stå upp för varandra, att lyssna på sina känslor och att göra sin röst hörd (om de så är genom tystnad). Att Alines mamma är döv och har träffat hennes pappa när han var dj på ett dövdisco ger en intressant dimension till boken. Alines tankar om att hon också är tvåspråkig som några av klasskompisarna, hennes andra språk är tekenspråket. Gillar beskrivningen i scenen där Aline och hennes mamma äter mat och mamma måste lägga ner besticken när hon pratar. Snyggt gjort.

/Paula


Hjärtat är en knuten hand
Författare: Ingrid Ovedie Volden
Förlag: Natur och Kultur (2018)
ISBN: 9789127155824
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar