måndag 23 april 2018

Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström

Kevin har fått i uppgift att ta hand om sin funktionsnedsatta ett år äldre storebror Charlie när föräldrarna för första gången åker tillbaka till sitt hemland Bosnien.

Så ringer Hannes och tycker Kevin ska följa med till Liseberg. Kevin är så glad att äntligen ha en kompis att han varken kan eller vill säga nej.  Charlie lämnas ensam hemma framför teve. Något som händer ibland och brukar fungera utan problem.

På Liseberg möter de upp Hannes flickvän Linn upp tillsammans med sin kompis Amanda. Det blir en magisk kväll, Kevin känner sig som en del av en gemenskap. Han faller för Amandas självklarhet och lugn – något han saknar i sig själv och sin familj. Han struntar helt i sin mobil denna kväll. Mobilen i vilken det kommer sms från Charlie som han inte läser. 

När Kevin kommer hem så är Charlie försvunnen. Han har skickat sms och skriver att han inte kommer hem förrän mamma och pappa gör det. För att Kevin inte tog hand om honom. Charlie skriver att han är hos en vän men berättar inte mer. Konstigt för vad Kevin vet så har Charlie inga vänner. 

Dagen efter får Kevin med sig Hannes, Linn och Amanda i letandet efter storebror. Blandat med oro och rädsla växer känslorna för Amanda och Kevin som inte varken brukar prata eller uttrycka känslor upptäcker nya sidor av sig själv. Mamma skickar sms och ringer och frågar varför Charlie inte svarar i telefon. Kevin lugnar henne och säger att de mår bra. Panik, stark vänskap och förälskelse. 

Mellan raderna framgår det delar av föräldrarnas historia. Att Kevin och Charlies mamma emellan å inte mått så bra. Att föräldrarna bär sår från kriget är tydligt. Kevin vet inget om detta. Han är inte typen som pratar om känslor och sådant som är svårt. Men dagarna när Charlie är bort förändras han. När föräldrarna kommer hem är de redo att berätta.

Jag tycker så väldigt mycket om Kevin, Hannes och Amanda. Ibland tycker jag också om Linn. Att bibliotekarien de möter ha prickig kofta och att Charlies lärare har röda glasögon det är bonus jag gillar extra. Men även utan det hade jag tyckt att Finns det björkar i Sarajevo är en väldigt väldigt bra bok!

/Paula


Finns det björkar i Sarajevo?
Författare: Christina Lindström
Förlag: B/Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132198014
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar