söndag 29 april 2018

Bara dra av Ann-Helén Laestadius

Johannes är nitton år och känner hur det han fötts in i inte är det han vill. Han är äldsta brodern av tre, den som ska ta över renskötseln efter föräldrarna.

Han började gymnasiet i Kiruna men när han åkte hem för slakt så blev det bara så att han inte åkte tillbaka. Han tog inte studenten. Istället har han mest varit hemma, hjälpt till. Spelat datorspel. Han har en kompis, Tommy som är några år äldre. Tommy som kör bil full fast han inte har körkort. Som Tommy tänker Johannes inte bli.

Att berätta för mamma och pappa att han inte vill ta över renarna. Att han vill göra annat det känns som en omöjlighet att berätta. Så träffar han Minna igen. Hon han tillbringat en natt med. Hon som nu klippt av sig allt hår. Hon som verkar göra precis som hon vill och strunta helt i vad alla andra tycker och tänker. Kan han göra likadant? Och på samma gång kanske få komma närmare Minna?

Om föräldrars förväntningar kontra vad du själv vill med ditt liv. Jag gillar verkligen att läsa om Johannes. En karaktär jag läser för sällan om i böcker.

/Paula


Bara dra
Författare: Ann-Helén Laestadius
Förlag: LL-förlaget (2018)
ISBN: 9789188073532
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar