torsdag 29 mars 2018

Lyras färd av Phillip Pullman
Äntligen, äntligen, äntligen på svenska Lyras färd av Phillip Pullman. Sommaren 2006 flyttade jag till Växjö som sällskap den sommaren hade jag berättelsen om Lyra som ljudbok. Alla tre delar och som jag grät när Bärnstenskikaren var slut. Sedan dess har jag ofta tänkt på Lyra, Pan och Will. Ofta har jag tipsat om böckerna. Nu har det alltså kommit en bok som utspelar sig innan! Det ska bli tre böcker.

Lyras färd handlar om Malcom, tolv år. Hans föräldrar har ett värdshus där han hjälper till. Han är nyfiken, lyssnar på och samtalar med besökare. Helst med akademikerna. Granne med värdshuset ligger ett nunnekloster där Malcom ofta hälsa på och hjälper till.

Till klostret kommer en sexmånaders gammal Lyra som behöver beskydd. Nunnorna tar hand om henne och Malcom blir helt betagen av det lilla barnet.

På värdshuset träffar han akademikern Hanna som han får låna böcker av. Men mest som en täckmantel för att utbyta information om vad som händer kring klostret. Hanna som jag minns från Guldkompassen. Flera andra bekantingar som jag minns mer eller mindre väl är också med. Läsnostalgi <3

Lyras färd är ett underbart äventyr att sugas rätt in i så väl värd att vänta på!

Längtar, längtar, längtar efter nästa del. Sen tänker jag att det nog är dags för en omläsning av Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.

/Paula


Lyras färd
Författare: Philip Pullman
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127154551
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar