onsdag 28 mars 2018

Hatar alla utom dig av Allison Raskin & Gaby Dunn

Det är dags att börja collage för Ava och Gen, bästa bästa vänner. De ska börja i helt olika delar av USA. Ava ska lära sig skriva filmmanus och Gen ska bli jounalist. De är båda skrivande och har lovat att mejla varandra varje dag. Det är mejlen och messen som läsaren får läsa.

Det är humoristiskt och allvarligt. Ava har alltid haft svårt att få vänner, hon har ätit medicin för sitt psyke sedan hon var liten. När hon var fyra år sa hon till sina föräldrar att hon behövde gå till doktorn för att något inom henne gjorde henne ledsen. På den vägen är det. Med social fobi, tvångstankar. Hennes flytt är inte lång men den innebär en ny psykolog.

Gen flyttar så långt bort det bara går. Bort från sin knäppa familj. Hon är redo att hitta sig själv att testa allt nytt. Vilt och galet och något helt annat än tidigare. Nya vänskaper och kärleksrelationer med både jämnåriga och lärare.

Det handlar om det svåra att att låta bästa vännen ha ett nytt liv och att acceptera att du inte är en del av det. Att bästa vännen valt att flytta hur långt bort som helst och upptäcker nya saker om sig själv som du inte är en del av. Att förstå att det är en del av livet som inte går att ändra på. Att det är okej och att du nog borde göra samma sak hur jobbigt det än är.

Önskar att det var Gen jag kände igen mig i men inte finns rätt många Ava egenskaper hos mig. Jag slukade boken en lördag i soffan. Må-bra-läsning som emellan åt gör så ont.

/Paula


Hatar alla utom dig
Författare: Allison Raskin & Gaby Dunn
Förlag: Gilla böcker (2018)
ISBN: 9789188279866
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar