lördag 24 mars 2018

Allt ska brinna av Sofia Nordin

Agnes och Minna är bästa vänner, de är krigarsystrar och revolutionärer. Allt började i fyran när de gömde sig från brännbollen Minna kom på att de skulle demonstrera. Mindre brännboll på gympan. Att de ville testa andra saker. Med protest och argument blev det både klättring och dans på gymnastiken. Agnes och Minna blev oskiljaktiga.

Nu går de på gymnasiet, har dreadlocks, har varit med i både grön ungdom och ung vänster. De ska störta patriarkatet och köttindustrin. Att de går på en skola som inte alltid har ett vegetariskt alternativ det är orimligt ju. De börja själva stå för det vegetariska alternativet. Samtal med retorn leder långsamt till förändring.

Agnes är den som berättar hon är den som står vid sidan av Minna. Världens bästa Minna, hon med alla idéer, all kraft, ilska, vilja och mod. Allt ska brinna är berättad av Agnes som minns och tänker tillbaka. Hur det var, vad hon borde sett, tänkt om hon i det ögonblicket istället. Om hon inte? Hade det då kunnat? Att något hänt Minna att Minna hänt Minna utan någon där att stoppa henne.

Att vara bästa bästisen som blir kvar. Hade e gått att göra annorlunda? En bok om starkaste vänskapen, om att må dåligt, om att vilja så mycket och bli arg när ingen annan fattar. En bok som är här och nu om ett ämne som behövs. Sorgligt att de vuxna är så mycket i bakgrunden så upptaga av sitt eget hela tiden. Tyvärr säkert allt för sanningsenligt i många fall. Vuxna i ungdomars närhet ni måste se, lyssna, prata, ställa frågor och vänta in svar. Steg ett läs mer ungdomsböcker - börja med denna!

/Paula


Allt ska brinna
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129706062
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar