torsdag 22 mars 2018

Askungen & Jag vaktar Allan

Drömmar kan vara så olika för olika människor.

Olika förlag har börjat med något nytt de kallar för moderna sagor. Först ut är Askungen, hon som bor hos sin faster och sina kusiner. Kusinerna blir bjuden på bal på slottet för att träffa prinsessan. Askungen får inte gå. Men tur att en fe hoppar ut ur sopphinken för att hjälpa henne. Klänningen har Askungen gjort själv men resten fixar fen från möss och pumpa. Glasskon är den samma. Prinsessan faller för Askungen och känslorna är ömsesidiga.

I Jag vaktar Allan är det en femårings dröm om ett småsyskon det handlar om. Tur att det fem våningar ner finns en Allan på sex månader att vakta. Som lite kan fungera som en lillebror. Önskan om ett eget syskon är så stor. Föräldrarna försöker med en docka när hon fyller år men det hjälper inte det minsta. Tur att Allans mammor är så väldigt tålmodiga och låter femåringen vara med.

Drömmar och starka viljor bra ämnen att läsa högt tillsammans och prata om. Hur är det med Askungen kan du sagan? Hur många olika sätt har du hört den på? Samtal om syskon och frånvaron av syskon går det att ha hur många samtal som helst om. Två toppen böcker att läsa om och om igen.

/Paula


Askungen
Författare: Alexander Jansson, Sofia Jensfelt & ill. Silvy Strand
Förlag: Olika (2018)
ISBN: 9789188613110
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag vaktar Allan
Författare: Johanna von Horn & ill. Charlotte Ramel
Förlag: Urax (2018)
ISBN: 9789187208492
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar