lördag 30 maj 2015

Splods öga: ett galaktiskt äventyr av Neil Gaiman

Mamma åker bort en vecka för att föreläsa om ödlor. Hemma lämnar hon pappa, storebror, lillasyster och frysen full med lagad mat. Hon informerar om att mjölken nästan är slut. Sedan åker hon bort. Mamma längtan på kvällen dämpas med varm choklad och i pappas fall te med mjölk i.

På morgonen blir det katastrof när mjölken är slut hur ska de då kunna äta frukost. Det går inte. Det finns hur mycket flingor som helst men ingen mjölk. Finns inget annat att göra än att för pappa att gå till affären och köpa mjölk. Sykonen tycker att han är borta i en evighet.

När han väl kommer hem med mjölken har han också den mest galna berättelsen med sig hem om hur han blev sen för att han kidnappades av utomjordingar, flydde och träffade en väldigt smart dinosaurie med en egen tidsmaskin. Dinosaurien som till pappans stora förvåning visade sig vara en kvinna inte en man. Syskonen avbryter ibland berättelsen, när den blir för galen eller när lillasyster tycker det är för lite ponnyhästar med.

Alltså jag gillar verkligen Neil Gaiman i vanliga fall. Coroline och Oceanen vid vägens slut några av mina bästa. Men alltså ... Splods öga är konstig rent genusmässigt. Att Chris Riddell tecknat pappan så han påminner om författaren väldigt mycket till utseendet gör att jag blir ännu mer förvirrad. Eller att boken är dedikerad till hans son men att en googling berättar att han också har två döttrar ...

Säkert en äventyrsberättelse som kommer fånga många barnläsare. Men för mig som vuxenläsare hade en genusuppdatering behövts. Synd men så det är!

/Paula


Splods öga : ett galaktiskt äventyr
Författare: Neil Gaiman
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163878008
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar