måndag 11 maj 2015

Färglös av Chris Wooding

För några veckor sedan när man fick veta vilka böcker läsande barn röstat fram till årets Bokjury-vinnare så vann Färglös som bästa ungdomsbok. En bok som helt gått mig förbi. Ni vet vad jag brukar göra gå slänga mig på reservera-knappen och sedan läsa så fort det bara gå. Så var även fallet denna gång.

Jed har ett bra liv, kompisar, flickvän, mamma, pappa, han går i skolan och har ett helt normalt liv. I en värld precis som vår förutom det att Lazarus-serumet är uppfunnet. Ett serum som kan väcka döda till liv. Men bara döda som har en viss blodgrupp och som har dött med alla kroppsdelar i behåll.

Får man serumet tappar man all färg, ögonen blir nästan vita, du behöver inte andas och du åldras inte. Men i övrigt är du som innan du dog. Eller ja accepterad av samhället är du inte det minsta. I skolan får du det tufft. Jed och hans kompisar slår ibland ner de färglösa de tycker inte de har något att göra i skolan. Jed pappa är avokat med specialområde att ta ifrån de färglösa all deras egendom.

Så händer något som Jed inte räknat med, han blir påkörd av en bil. Han blir illa skadad och han dör. På plats finns hans flickvän som säger till ambulanspersonalen att ge honom serumet för hon kan inte hantera tanken på att förlora honom. Ett liv som färglös blir något helt annat Jed känner sig precis som innan bortsett från att han är just färglös. Men inombords är han ju samma. Vännerna och hans familj vill inte längre veta av honom. De färglösa som han behandlat så illa kommer de känna likadant?!

Säger bara wow - vilken bok 85 sidor med så mycket tankar och innehåll. Så mycket att prata om och fundera kring i denna bok. Ni som jobbar i skolor jobba med denna bok. Fundera på om jag kanske borde läsa den med en av mina bokklubbar på biblioteket till hösten? En berättelse som skulle kunna utvecklas massor och bli en riktigt tjock härlig slukar bok.

/Paula


Färglös
Författare: Chris Wooding
Förlag: Argasso (2014)
ISBN: 9789186579944
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar