onsdag 27 maj 2015

Hjärtat i vår vänskap av Anna Gavalda

Äntligen en ny Anna Gavalda! En nät en i väldigt behagligt läsformat. 190 sidor att dra ut på så länge det bara går, räckte fyra dagar i alla fall.

Billies mamma övergav henne innan hon ens var fyllda ett år. Hon växte upp i en husvagn med pappa, hans nya fru och en massa syskon. En hård uppväxt full med slag, hårdhet och noll ömhet. När hon är femton, lottar läraren ihop tjejer och killar för att framföra en text tillsammans. Billie lottas ihop med Franck lika ensam han. Franck föreslår att de under påsklovet ska ses hemma hos hans mormor och öva.

Två veckor av himmelrike, Billies enda lov och en vän. Men livet är hårt mot de båda. Franck börjar ny skola, ett internat långt borta från sin pappa som vet allt bäst och sin mamma som käkar en massa tabletter. Billie hoppar av skolan och inget blir bättre på något håll. Men deras vägar ska mötas igen och kanske går det att bryta mönster man fötts in i?

Ända sedan Tillsammans är man mindre ensam är Anna Gavalda en av mina stora favoritförfattare. Älskar hennes sätt att skriva om trasiga ensamma människor. Hur dessa trasiga ensamma människor möter andra ensamma trasiga människor och tillsammans men inte alls smärtfritt kommer underfund med att en familj kan vara något annat än de vuxit upp med. Att en familj inte behöver vara det traditionella utan att en familj bestämmer man tillsammans med människor man tycker om tillsammans vad det är och hur den ser ut.

Hjärtat i vår vänskap har flera likheter med Tillsammans är man mindre ensam men riktigt lika bra är den inte. Fast hade den fått trehundra sidor till kanske den varit det.

Läs, läs, läs!!

/Paula <3


Hjärtat i vår vänskap 
Författare: Anna Gavalda
Förlag: Albert Bonniers förlag (2015)
ISBN: 9789100140823
Köp: t.ex. hos Bokus eller AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar