tisdag 26 maj 2015

Dockskelettet av Holly Black

En dag får Zachs pappa nog, han tycker hans son är för gammal för att leka med leksaker så han slänger alla hans dockor. Dockorna som Zach tillsammans med Poppy och Alice lekt de mest fantastiska äventyrslekar med. Ett helt universum som de själva byggt upp. En värld där drottningen regerar, drottningen är en porslinsdocka som tillhör Poppys mamma och finns inlåst i ett skåp.

Men nu finns inte Zachs figurer längre. Han kan inte berätta vad som hänt för vännerna för den sorgen går liksom inte att förklara, berätta om med ord. Istället säger han att han tycker de är förstora för att leka mer och att han inte tänker vara med längre. Men Poppy menar att så kan de inte sluta bara en sista gång för att få ett slut. Hon lovar att plocka fram drottningen ..

Men drottningen är ingen vanlig docka, hon visar sig vara en docka som kräver att få bli begraven i sin grav. En docka med delar av ett dött barn i sitt porslin, gjord av en proslinmakare som blev galen av sorg när hans dotter dog. Detta får Poppy reda på av dockan. Ett riktigt äventyr måste alltså ta form inte bara ett i leken. Poppy övertalar Zach och Alice att ta bussen och bege sig på jakt efter drottningens grav.

Det sista äventyret ställer mycket frågor om livet och spöket? Men kanske mest är detta en bok som handlar om det där med lek och när blir man för stor för att leka? Blir man det, förväntas man eller måste man? Kan man leka på olika sätt? Kanske är det en lek att läsa och sluka massor massor av böcker?!

Gillar verkligen Dockskelettet men det är inte alls en så otäck bok som bokens baksida och omslag utlovar.

/PaulaDockskelettet
Författare: Holly Black
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694901
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar