söndag 24 november 2013

Sagoberättaren av Antonia Michaelis


Anna går sista året på gymnasiet snart är det student och något annat som väntar. Nu bor hon i huset med den blå luften tillsammans med mamma litteraturdoktor och pappa läkare. Hon spelar tvärflöjt, drömmer om att åka kälke som när hon var liten. Är vän med Gitte som kallar Anna "lilla gumman" och säger att hon lever i sin egen värld - i Anna bubblan. Där finn Bertil som gör hur många misslyckade försök som helst för att komma in i Anna bubblan.

En dag helt oväntat letar sig Abel, han som går under namnet den polske apotekaren in i Annas bubbla. Genom en tappad docka, en docka Abel säger tillhör lillasyster. Anna har inte sett honom förut, eller inte tänkt på honom. De har litteratur tillsammans. Hon blir nyfiken, finns verkligen den där lillasystern? Anna följer efter Abdel på cykel (det cyklas en massa i Sagoberättaren).

Lillasyster Micha finns, Abel tar med henne till studentrestaurangen för att äta. Anna sveper sin sjal över huvudet och sätter sig inom hörhåll. Då dras hon in i Abel SAGOBERÄTTARENS värld, som berättar sagor för lillasyster. För att förklara allt det hårda i deras värld med sagans ord.  Anna blir självklart blir hon påkommen i sitt tjuvlyssnande. Kanske är det början på en vänskap? På en kärlek? Men efter det att Abel och Micha hittat in i Annas liv så tänker hon att det är inte hon som lever i en bubbla utan alla andra.

Abel och Michas liv är så olikt Anna och hennes vänner. I ett grått höghusområde, deras mamma har precis försvunnit, de lever ensamma. Abel försörjer de inte bara genom att leva upp till sitt smeknamn utan också genom att jobba natt på olika krogar. Ett hårt liv. Anna är helt fängslad och förälskad. Men när Michas pappa hittas mördad vet hon inte vad hon ska tro…

Detta är en otroligt fin och gripande bok om vänskap, syskon, föräldrar, de första kärleken, att leva i olika världar, att födas till olika förutsättningar. Karaktärerna är så levande jag tycker så mycket om de alla. Annas föräldrar genomgår en så fin resa i boken. Men framförallt så är det en Romeo och Julia berättelse som innehåller en av de finaste "första kyssen" som jag läst i bokform. Det är Micha som ser till så att den händer genom att i ett smutsigt fönster på en Kinarestaurang skrivit "KYs vARRAn" till sin bror och Anna.

Ni som bokcirklar gör det med denna boken. Finns så mycket att prata om och fundera tillsammans kring. Boken är klassad som ungdomsbok men fungerar minst lika bra som en vuxenbok.

Jag har läst någonstans (minns dessvärre varken var eller vem) men att någon sa "om du ska läsa en bok i år så läs Sagoberättaren." Precis så är det! LÄS!! LÄS!! LÄS!!

/Paula som älskar Sagoberättaren
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar