måndag 25 november 2013

Döden och alla hans vänner av Kristoffer Leandoer


Då var det dags för bokcirkel och bokcirkelbok igen. Denna gången har Karin valt och vi har läst Kristoffer Leandoers nya bok Döden och alla hans vänner. Gjorde precis en snabb googling för att få en bild av hur författaren såg ut. Gjorde då en spännande upptäckt han översätter böcker också. Inte vilka böcker som helst utan bästa CORALINE, Varma kroppar och Erangon. Spännande! Eller hur!

I alla fall Dödis det är en fin, långsam bok med underbara illustrationer. Dödis tillbringar sin första tid med pappa döden och mamma Inget. Men efter ett tag berättar pappa att det är dags för honom och Dödis att ge sig av. Mamma kan inte förflytta sig. Pappa Döden tar med dödis till sin borg. På sidan av floden där det inte finns några andra än de själva, spindlarna, fåglarna och myrorna. Flugorna också men varför de är där är det ingen som vet. Ibland är pappa hemma men mest är han borta. Dödis blir vän med spindeln Jessica och kråkan Tom Skräder. Han lär sig läsa i borgens bibliotek för något annat finns inte att göra.

Läsaren förstår ju vad som väntas av Dödis men själv är han helt ovetande om vad pappa gör på andra sidan floden. Det är hemskt sorgligt när Dödis för första gången följer med pappa över floden och håller en kanin i sina armar, kaninen den dör. Dödis börjar sakta förstå vad som väntas av honom. Men om han inte vill då? Om han inte vill ta över efter pappa, vad skulle hända då?

Ser fram emot spännande bokcirkelsamtal med denna bok!

/Paula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar