tisdag 19 november 2013

Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren


I fredags den 15 november 2013, kom så äntligen dagen jag väntat på så länge. Dagen då NYCKELN släpptes! Min hjärna kunde inte tänka klart dagarna innan, sov nästan inte något natten till fredagen. Hade möte på fredags morgonen men sen så fort jag bara kunde sprang jag till bokhandeln och köpte boken. Fina fina tjocka underbara Nyckeln. Jag hade från början bestämt mig för att försöka läsa långsamt att njuta av berättelsen så mycket det bara gick. Under fredagen läste jag bara första kapitlet men sen lördag, söndag och måndag. Efteråt både tomhet och lättnad. Lättnad över att det blev ett så bra slut. 

Svårt att skriva om boken. Tycker så mycket om. Så mycket jag vill prata om skriva om. Men vill ju inte förstöra någon annans läsning (så du som inte läst Nyckel än, SLUTA LÄSA typ NU!!). Min bok är full av hundöron säkert minst 50. Hundöron på bästa sidor jag vill gå tillbaka till och läsa om och om igen. 

Blev så glad att allt började hos Ida. Kärleken mellan Vanessa och Linnea så fin. Älskar hur Rickard och Gustaf får veta allt. Hur Linnea bestämmer sig hur hon bara vet att det måste finnas ett annat sätt ett sätt hon ska lösa. Tycker om häxorna i den andra cirkeln, tycker massa om Viktor och Clara. Kärlekn mellan Minoo och Gustav. Men också Nejla och fina Felix med sin jobbiga gåva att låta sina känslor smitta och rinna över i andra. När Nicolaus kommer tillbaka. "Tjejkvällen" på herrgården med Minoo, Sigrid, Clara och Nejla. Att få träffa Elias. Att Rebecka få veta sanningen om sin död. Adriana. Minoos stycka. 

Det otäcka det som ger jobbiga känslor, paniken, skräcken på sidan 738! Skrek rätt ut. 

Seriealbumet förstärktes i Nyckeln när flera av novellerna nämndes. Det var en härlig igenkännings känsla. Hoppas på ett seriealbum till, gärna med flera noveller som utspelar sig på internatskolan för häxor där Viktor gått. Gärna en om hans kärlekar. Skulle vilja läsa något ur Viktors perspektiv. 

Nyckeln är en underbar avslutning på Engelsforstrilogin. Ser med spänning fram emot att läsa mer av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren både var och en för sig men också förhoppningsvis i framtiden tillsammans igen. 

Vill skriva och säga så mycket mer. Men gör nog inte det. Håller mig till Engelsförsnörderiet på bibblan nästa torsdag. 

/Paula <3 Engelsfors

3 kommentarer:

  1. Jag ska snart börja läsa den och ser verkligen fram emot det :)

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har ju påbörjat läsningen nu... Jag är peppad! (:

    SvaraRadera
  3. oh my god.. I want this book too! but in Czech republic we haven't it yet :( I can't wait!

    SvaraRadera